Najlepsze kawy, herbaty i czekolady to prezenty dla konesera. Bogactwo odmian i nut smakowych dorównuje w nich najlepszym winom. Opowiadać można całe historie o ich smaku, pochodzeniu i przygotowaniu – są to więc niebanalne, fascynujące podarunki.

Eleganckie herbaty

Jeśli chcemy, żeby herbaciany prezent był rzeczywiście elegancki, musimy wybrać herbatę liściastą – zwracając uwagę nie na ładne opakowanie, ale na jakość liści. Unikamy herbat aromatyzowanych, wybierając autentyczne herbaty japońskie, koreańskie i chińskie. 

Niewiele herbat czarnych nadaje się na prezent dla prawdziwego konesera: należą do nich np. najdelikatniejsze odmiany dardżylingu, herbaty gruzińskie z dobrych plantacji (zwłaszcza półdzikie) oraz niektóre junnany (tzw. “złote”). Rzadkością są oryginalne herbaty żółte – mają one przyjemny, orzechowy smak. Są one jeszcze mało znane w Polsce, nawet dla znawców herbat mogą więc stanowić zaskoczenie. Dobry pu-erh, który dojrzewa przez wiele lat, to prezent wyrafinowany, często kosztowny. Krążek pu-erhu jest też efektowny wizualnie. Szczególnie bogaty jest wybór herbat zielonych – nie tylko sencha, ale też kabusecha, genmaicha lub gyokuro. 

Modne stają się teżż zielone herbaty koreańskie (jeoncha, sejok, woojeon). Ciekawym pomysłem jest matcha z oryginalnym japońskim zestawem do jej parzenia lub dalekowschodnia ceramika rzemieślnicza.

Kawy speciality i akcesoria kawowe

Świeżo palone kawy speciality to zawsze ciekawy prezent – wybrać można kwiatowe kawy etiopskie, cytrusowe kawy kenijskie, czekoladowe kawy kolumbijskie lub korzenne, intensywne ziarna z Indonezji. Do najcenniejszych należą panamska geisha, blue mountain z Jamajki oraz kona z Hawajów.

Akcesoria kawowe to doskonały pomysł na prezent dla tych, na których najbardziej nam zależy – inspiracje prezentowe dla mamy na święta, niezwykły prezent dla ojca lub dar dla ukochanego, z którego będziemy korzystać wspólnie. Może to być młynek ręczny najlepszych marek: pozwala on zmielić kawę idealnie do espresso, służąc przy tym całym pokoleniom, stanowiąc rodzinną pamiątkę. Inspirującymi prezentami są też akcesoria do alternatywnych metod parzenia, takie jak phiny (do kawy po wietnamsku), bliskowschodnie tygielki, kawiarki i różne zaparzacze przelewowe. Nauka ich stosowania może być ciekawą świąteczną rozrywką dla całej rodziny.

Czekolady rzemieślnicze

Prezenty kawowe i herbaciane doskonale uzupełniają ręcznie wytwarzane czekolady bean-to-bar, często artystycznie zdobione. O elegancji czekoladowego prezentu decyduje nie sam wygląd, ale jakość składników i sposób wytwarzania. Bogatym smakiem wyróżniają się czekolady wytwarzane z kakao odmiany criollo, pozyskiwanych w tradycyjnym procesie fermentacji. Pochodzenie ziaren decyduje o bogactwie smaku, który koneser czekolady rozpoznaje podobnie, jak w przypadku kawy lub wina. W najlepszej czekoladzie wyczuć można np. nuty smakowe rodzynek, orzechów, cytrusów lub owoców tropikalnych.

Kliknij by ocenić
[Glosów: 1 Ocena: 5]